Hamilelik sürecinde Pilates’i nasıl yapmalıyız?

Öncelikle size kocaman sarılıyor ve tebrik ediyorum. Bu yazıya göz gezdirdiğinize göre ya hamile kalmaya niyet ediyor ya da an itibari ile yepyeni bir yaşamın kapılarını aralıyorsunuz. Umarım bu özel ve anlamlı süreç sizler için ve doğacak bebeğiniz için sağlıkla ve kolaylıkla geçecektir.

Doğum Öncesi ilk üç aylık süreçte dışarıdan çok fazla hamile olduğunuzu göstermeyecek olsanız da içeride çoğu zaman birçok şeyi hissetmeye başladığınız bir zaman diliminde olabilirsiniz. Bu dönemde bebeğe ya da kendinize pek bir zarar veremeyecek olsanız da kendinizi zorlamanın ya da yaptığınız egzersizlerde bir üst seviyeye geçmenin bir anlamı yok. Bu dönem bedeninizi dinleme ve yeni hormanal dengenize alışma evresi. Birçok doktor ve egzersiz bilimcinin tavsiyesi pilates de dahil olmak üzere egzersiz yapmak yerine hafif tempolu yürüyüşlerle ilk 3 aylık döneminizi kendinize ve bebeğinize armağan etmek. Ancak uzun süredir spor ile ilgileniyor ve riski bir hamilelik dönemi geçirmiyorsanız doktor onayı ile pilates eğitmeniniz eşliğinde karın kaslarınızı yormadan vücudunuzu dinleyerek; halsizlik/yorgunluk/bulantı hissetmediğiniz zamanlarda hafif tempolu egzersizler yapabilirsiniz. Özellikle bu dönemde nefes alma ve stabilizasyon konsantrasyon gibi pilatesin temel prensiplerini uygulamaya dikkat edin. 

Doğum öncesi ikinci üç aylık dönemde ise enerjiniz ve dayanıklılığınız muhtemelen daha iyi hale gelmiş olsa da ağırlığınız ve denge merkeziniz değişiyor, bel kıvrımınız daha büyük, göğüsleriniz daha öne doğru geliyor olma olasılığı çok yüksek. Bu dönem eklemlerinizi destekleyici gücü bulmak adına ayarlamalar yapma vakti. Bu dönem dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sırt üstü çalışmaları sınırlamak. Bu dönem sırt üstü yattığınızda, rahim aortu sıkıştırarak bebeğe giden kan akışını kısıtlar ve anne adayının başının dönmesine sebep olabilir. Sırt üstü çalışmaları bu nedenle 2-3 dk dan fazla tutmamaya çalışın. Sırt üstü hareketlerin diğer pozisyonlardaki varyasyonlarını araştırabilirsiniz.

 
Bu dönemde aynı zamanda öne fleksiyon yani öne doğru bükülme hareketlerinden de uzak durmakta fayda var. Karın kaslarınız bu baskıya dayanamayıp karın kaslarında bir ayrılma ile diastasis recti’ye neden olabilir. Yani artık The Hundred gibi sırt üstü yatılarak öne fleksiyon içeren karın kaslarını zorlayıcı hareketlere son verme vakti. Ancak oturduğunuz yerden Omurga Esneme hareketleri yapmanızda bir sakınca yoktur.
Bu dönemde hareketleriniz esnasında nefes yoluyla pelvic taban kaslarına farkındalık getirerek çalışmaya çalışın ve tekrarlar arasında bu kasların serbest kalmalarına izin vermeyi ihmal etmeyin.
  
çüncü ve son üç aylık dönemde ise karnınızın ve göğüslerinizin büyümesiyle omuzlarınız öne doğru yuvarlanabilir ve sırt ağrılarınızın artma eğilimi olabilir. Postürel değişiklikleriniz nedeni ile de bacaklarınızı paralel tutmak yerine dışa dönük pozisyonda tutmanız gerekebilir. İkinci trimesterdeki tüm ipuçları devam ediyor ancak bu dönem daha fazla göğüs açıcı ve sırt açıcı hareketlere odaklanmakta fayda var. Göğüs genişletme hem sırt hem göğüs güçlendirici olarak çift etki yaratır.
Eğer göbeğinizde bir ağrı var ise bu Pilates’in düzeltemeyeceği bir fıtık sinyali olabilir. Doktorunuzu bu konuyla ilgili muhakkak bilgilendirin. Pilates, dolaşımı teşvik etmeye yardımcı olduğu ve eklemleri destekleyen kasları çalıştırdığı için belli ölçüde sizleri rahatlabilir ancak, ne yazık ki bebeğinizi kucağınıza alana kadar tam bir rahatlama hissedemeyebilirsiniz. Bu nedenle size daima pozitif enerji veren olumlu düşünceler ile bedeninize kulak verin ve sizi iyi hissettiren ne varsa onlara odaklanın.

Bu bilgiler ışığında umarım hamilelik süreciniz iyi geçer ve sağlık hep sizin yanınızda olur.

Ultimately you’ve got to decide what you want to achieve and then periodize your nutrition to match the goals of your training blocks.Now, go get strong, jacked and shredded.

Derslere tabii ki tam gaz devam 🙂

Vücudunuz ile ilgili farkındalığınız, gücünüz ve de esnekliğiniz ne kadar fazla olursa düşünceleriniz de o kadar bilinçli ve güçlü olur bu da sizi hayatta daha dingin ve dirençli kılar. Akıl beden ve ruhunuz ne kadar dengedeyse o kadar dengeli ve kaliteli hayat yaşarsınız.
 
Sağlık ve sevgi ile…
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir